A Gátnál zenekar

A Gátnál zenekar – információk


A Gátnál – Biográfia és Ars Poetica

Biográfia és Ars Poetica

A Gátnált Sárváron teremtettük meg 1998 nyarán azzal a naiv szabadsággal, amely csak az előképzettség nélküli zenekaralapítók sajátja. A Gátnállal együtt nevelkedtünk, és lettünk lassan hangszertulajdonosokból amatőr zenélőkké. A kezdetektől nagyon érdekelt minket, hogy milyen lehet az a muzsika, ami bennünk rejtőzik, és – hiába élt néhány csábító, elképzelt ábrándkép bennünk arról, ahogy az akkori kedvenceink zenéjét játsszuk – igazabbnak gondoltuk, ha a saját dzsinnek kiszabadítására törekszünk inkább.

Az első lépések a felfedezésé voltak, aztán jött a rácsodálkozás, végül az elfogadás és azonosulás. A dalteremtés misztérium. Olyan dallamokat és olyan szövegeket előadni, amelyeket korábban még senki nem adott elő, semmihez nem hasonlítható. A Gátnál ars poeticája, hogy az inspirációk feltétel nélküli elfogadása az önismeret olyan különleges területeihez vezet, ahová más út talán nincs is.  Hogy minden ihletett szöveg igaz, és minden “kapott” akkord legitim. Ezért a névválasztástól kezdve a szövegek utolsó szaváig elsőbbséget tartottunk fenn ennek a bizonyos inspirációnak, amit ezidáig még sosem kaptunk rajta füllentésen.

Voltak kríziseink, voltak mámorító pillanataink. Voltak rossz koncertjeink és volt néhány nagyon jó. Szereztünk barátokat, kaptunk testvérzenekart, hol gyorsabban haladtunk, hol egyhelyben topogtunk egy ideig. Volt jónéhány hangszer- és tagcserénk. Játszottunk a szülővárosunkban, sok más városban, egy borospince teraszán és a Sziget színpadán is. Készítettünk demókat, tartottunk klippremiert, adtunk interjúkat, sosem mentünk bele szövegmagyarázatokba, de mindig örültünk mások asszociációinak. Volt, aki hátráltatott, voltak segítőink. Volt évekig tartó szünetünk, volt reményteli újjáalakulás… Szóval megesett velünk már a legtöbb dolog, ami egy zenekarral megeshet, de valahogy A Gátnál mindig túlélt. Dolga van.

Félmágió… – ez az általunk megtermetett szó a két világ közötti misztikus határterületet jelenti. Félig még itt, félig már ott. Félig még ez, félig már az. Félig még kinn, félig már benn. 2014. szeptemberében ezzel a címmel adtuk ki az első nagylemezünket, végre felhúzva a horgonyt, és elhagyva a biztonságot adó kikötőt. Zenekari identitásunkat mindezidáig csak a saját és egy szűkebb kör reflexióira alapoztuk. A Félmágióval ezt a kört kitágítottuk, és fel is szaggattuk. A lemez dalai a rádióban szólnak, magazinok munkatársaihoz jutottak el, és mint egy szonda kutatják mások tükrében önmagukat. Minden kétséget kizáróan ez A Gátnál fennállásának egyik eddigi legfontosabb eseménye: a zene, amit önmagunkban akartunk megismerni, elszakad eddigi referenciáitól, és ezzel újraértelmezi saját azonosságát.

Tagság – Az Gátnál-cziczák

A Gátnál jelenlegi tagjai:

 

Fiatal Kutya (2011–)
(Bucsin Tamás) – basszus

Homoki Fóka (1999–)
(Benkő Gábor) – gitár, ének

Kubai Szenátor (2016–)
(Krepsz Marcell) – gitár

Tétova Farkas (2012–)
(Pfeiffer Milán) – trombita, tangóharmonika

Valamilyen Karabély (2012–)
(Baráth Tibor) – dobok

 


 

A zenekar egykorvolt tagjai:

 

Deutsch László ‘Dalos’, ‘Rühes Bölény’
(basszusgitár)
1999–2010

Halmosy Noémi ‘Sandra’
(cselló)
1999–2000

Horváth István ‘Jandó’
(dobok)
2001–2004

Horváth Viki ‘Minyuu’
(ének)
2010–2011

Kovács Máté ‘Esendő Sün’
(basszusgitár)
2010–2011

Kucsera Krisztián ‘Kesuki’
(basszus)
2005

Mórocz Zoltán ‘Z’
(kísérőgitár)
2005

Nagy Péter István ‘Suhogó Páva’
(dobok)
2008–2012

Németh Balázs
(dobok)
1999–2001

Paukovics Gergely ‘Veszett’ a.k.a. ‘Lelketlen Pingvin’
(gitár)
2014–2016

Pándics András ‘Tüzes Borjú’
(kísérőgitár)
2011–2014

Rákos Blanka ‘Bíbor Kacsa’
(ének)
2011–2013

Tóth Gábor ‘Toto’
(kísérőgitár)
1999–2000

Kontaktus

Kontaktus

E-mail: agatnal@gmail.com
Facebook: http://facebook.com/agatnal
Technikus: Szilaj Csitkó (Soós Ádám) (30) 604 6879

 

Külön köszönet

Külön köszönet (véletlen és nem fontossági sorrendben)

Cserfalvi Zoltán Töfi, Boros Béla, Tóth Zoltán, Cooper, Pócza Zsolt, Droid, Köves Marcell, Hoszpodár Balázs, Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár, Koncz János Alapfokú Művészeti Iskola, Sárvári Koncertfúvószenekar, Normál Gergely, Szakács Eszter, Kondor Tamás, Rémember, Vasalloo, Rupaszov Tamás, Németh Péter, Kiss Peti, Pleivesz Évi, Hege, Magyar Robi, Molnár Saci, Riba Márió, Sásdi Zoltán, Sáska Dóra, Scheer Viktor, Uzseka Norbi, Jozé, Szögi Csaba, Olasz Sándor, Józing Antal, Makrai Tamás, Harle, Kertész Móni, Szenko, Rocky, Markó Péter, Molnár Andi, Cserga, Winki, Tomika, Enya, Kígyó, Hajdu Kata, Karel Vacek, Praha, Gatya, Szakos Krisztián, Vecsei Anna, Vinsz (Enba), Lukács Laci, Fülöp Dani, Kucsera Laci, H. Szalay Balázs, Farkas Balázs, Kupi Miklós, Dr. Fonyó Roberta, Sárvári Média Nonprofit Kft., Nyugat Rádió, Isis Rádió, Gróf István, Tollal.hu, Rockvilag.hu, Gyurcsik György, Soós Ádám, Simon Bálint (Pataj), Babos Judit, Csokispeti, Pedro Estebano (Isa)

És természetesen – külön-külön itt nem felsorolva – A Gántál valamennyi egykorvolt és jelenlegi tagja családjaikkal együtt…